YLSY Bursu
YLSY, MEB Bursu Nedir?
Bu, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Lisansüstü Eğitim İçin Yurtdışından Öğrenci Seçme ve Yerleştirme (YLSY) olarak tanımlanan bir burs programıdır. MEB Bursu olarak da bilinen bu burs, yurtdışındaki en iyi üniversitelerde tam burslu olarak eğitim görme ve doktora yapma imkanı sunmaktadır. 2017 yılında 824 öğrencinin mezun oldukları alana göre dünyanın birçok ülkesinde seçilebilen YLSY Bursu sahibi olmaya hak kazandığı açıklandı.
YLSY Bursu neleri karşılıyor?
- Yurt dışındaki okul ücretlerinizin tamamı,
- Yurt içi/yurt dışı ulaşım giderleriniz ve sağlık masraflarınız,
- Sınav ücretleriniz,
- Kırtasiye giderleri,
- Aylık burs ödemesi
Eğitim masraflarınızın çoğu bu burs tarafından karşılanacaktır.
Yeterli dil performansınız yoksa, YLSY size burs kapsamında 6 aya kadar yabancı dil eğitim masraflarını karşılama fırsatı sunar.
YLSY Bursuna başvuru şartları nedir?
Bu burs programına başvurmak isteyen adaylar ÖSYM sistemi üzerinden ALES puanları ile başvuru yapabilirler.
Başvuru yapabilmek için gereken şartlar,
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- En az lisans mezunu olmak
- 30 yaşını doldurmamış olmak
- Lisans mezuniyet ortalaması 4 üzerinden 2,50 ya da 100 üzerinden en az 65 olmak
- ALES’ten 70 puan yapmak ve ALES puanının geçerlilik süresini yitirmemiş
- Olması.
- Erkek adayla için, askerlikle ilişiği olmamak
- Sağlık durumu yurt dışında eğitim almaya ve Türkiye’nin her yerinde çalışabilmesi gibi belirli şartlar gerekmektedir.
Bu koşulları sağlayan; Ales puanı ve lisans not ortalaması dikkate alınarak, dereceye giren adaylar, ilan edilen kontenjanların üç katı ile ÖSYM tarafından sözlü mülakata çağrılır. Sözlü sınavda, bilgili, iletişim becerileri iyi, bilimsel gelişimde ileri görüşlü ve akademik araştırmaya kendini adamış adaylar komite tarafından değerlendirilir.
Sözlü mülakattan sonra adaylar, sözlü sınav puanı ve ALES puanının %40’ı ile mezuniyet not ortalamalarının geri kalan %20’si ile hesaplanan toplam YLSY puanı 70 ve üzeri olduğunda ÖSYM sistemi üzerinden yurtdışında eğitim alacakları en fazla 30 kurum tercihinde bulunabilirler.
Burslara karar verirken dil yeterliliği dikkate alınmaz. Dil becerilerini yerine getiremeyen ve YLSY bursuna hak kazanan adaylara Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen eğitim kurumlarında dil eğitimi, yurt içi üniversitelerde 12 ay veya gerekirse yurt dışında en fazla 6 ay dil eğitimi alabilirler.
Eğitiminizi nerede alabilirsiniz?
Burs kapsamında dünyanın hemen her yerinde eğitim alabilirsiniz. Anlaşma İngiltere, Almanya, Belçika, İrlanda, Fransa, Hollanda, Kanada, Amerika, Yeni Zelanda, Avustralya, İsveç, Polonya, İtalya ve diğer birçok ülkeyi kapsamaktadır. Adayların eğitim kurumlarına göre eğitim alabilecekleri ülkeler her yıl YLSY rehberlerinde yayınlanmaktadır.
YLSY Bursunu kazanan adayların tercih edebileceği üniversiteler:
1. Times Higher Education
2. Academic Ranking of World Universities (Shanghai)
3. QS World University Rankings-Top Universities
4. University Ranking by Academic Performance (URAP)
Listelerinin en az birinde, son üç yıl içerisinde genel ya da alan bazındaki sıralamalarda ilk 500 içerisinde bulunması gerekmektedir.
Eğitim alacağınız ülkeyi belirlerken nelere dikkat etmelisiniz?
Seçeceğiniz ülkeler Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenip YLSY rehberlerinde yer alsa da eğitiminizi ve yurt dışı deneyiminizi etkileyecek en önemli seçimi yapmanıza yardımcı olacak pek çok detay var.
Hangi ülkede okumak istediğiniz, bölümünüzle ilgili size farklı avantajlar sağlamaktadır. Örneğin, madencilik mühendisliği ile ilgileniyorsanız, İngiltere’den ziyade Avustralya’da yüksek lisans yapmak sizin için daha uygun maliyetlidir.
Başvurduğunuz okul veya kurumun ilk 500’de yer alması gerekmekle birlikte, daha üst sıralarda yer alan okullar daha yüksek not ortalaması talep edebilir. Lütfen başvurduğunuz bölümün gerekli ortalama gereksinimleri karşılaması gerektiğini unutmayın.
Başvurmak istediğiniz bölüm ortalamanın yanında iş tecrübesi de isteyebilir. Örneğin, MBA gibi programlar genellikle iş deneyimi gerektiren programlardır.
Gidebileceğiniz ülkelerdeki üniversitelerin giriş şartlarına da bakmakta fayda var. Üniversiteler, kabul sürecinin bir parçası olarak Lisansüstü Kayıt Sınavları (GRE), Lisansüstü Yönetim Kabul Testi (GMAT) gibi benzer sınavlara girmenizi isteyebilir.